Najsmaczniejsze ciasta czekoladowe – zobacz na co postawić
Przepisy na ciasta z czekoladą mogą się od siebie naprawdę mocno różnić, dzięki czemu jesteśmy w stanie przyrządzić całkiem sporo różnych rodzajów takich ciast z czekoladą. Mogą to być ciasta na przykład podawane na ciepło, jak i na zimno, czy też z wykorzystaniem różnych typów czekolad, gdyż takich typów jest całkiem sporo i każdy z nich można wykorzystać na inny sposób.
Większość osób wręcz uwielbia czekoladę i tak właściwie nie ma się czemu dziwić, gdyż rzeczywiście ma ona bardzo atrakcyjny i wyjątkowy smak, który ciężko jest pomylić z czymś innym. Można z czekolady przyrządzić różne desery, aczkolwiek ciasta czekoladowe są chyba najczęstszym, co przyrządza się właśnie z użyciem czekolady. Jakie przepisy na ciasta czekoladowe są najlepsze i jakich rodzajów czekolady używa się do ich przygotowania?
Smaczne ciasta z czekoladą
Najbardziej charakterystyczne ciasta czekoladowe występują zazwyczaj jako ciasta pieczone, w których czekolada wybija się smakiem ponad wszystko. Często można na przykład spotkać się z takimi ciastami, do których dołączone są różne owoce, na przykład maliny, truskawki, banany, albo także wiśnie. Takie połączenia smakowe są bardzo smaczne, aczkolwiek jeśli chodzi o typowo czekoladowe ciasta, w których czekolada jest bardzo mocno wyczuwalna, najbardziej znane są takie ciasta jak na przykład babka czekoladowa, fondant, czy także brownie.
Są to mocno czekoladowe desery, które uwielbiane są przez wielu smakoszy. Jeśli chodzi o fondanta, jest to deser, który dopiero w ostatnim czasie stał się niesamowicie popularny i nie wszyscy jeszcze wiedzą, na czym polega jego fenomen. Otóż jest to ciasto podawane raczej w dość małych porcjach, które w swoim wypieczonym wnętrzu posiada płynną czekoladę. Po rozkrojeniu takiej porcji czekolada wypływa. Taki deser idealnie komponuje się na przykład z kremowymi lodami lub też z bitą śmietaną.
Czekolada jako składnik w przepisach na ciasta
Wiele osób tak lubi czekoladę, że wręcz nie wyobraża sobie bez niej życia. Czy jednak istnieją czekoladowe ciasta, do których wcale nie jest potrzebna czekolada? Oczywiście jako pierwsze na myśl nasuwa się kakao jako zastępnik czystej czekolady. To właśnie te dwa produkty używa się do przygotowywania ciast czekoladowych, kakao dodaje się w formie proszku do masy ciasta, natomiast czekoladę najczęściej się roztapia przed zmieszaniem z innymi składnikami, choć nie zawsze. Jeśli chodzi o czystą postać czekolady, można również wykorzystać ją nieco inaczej przy przygotowywaniu ciast z czekoladą. Można na przykład za jej pomocą wykonać czekoladową polewę i polać nią ciasto po jego wierzchu, można również posypać ciasto wiórkami ze startej czekolady, a także można w różne sposoby przygotowywać czekoladowe elementy ozdobne na cieście.
Czekolada jest więc bardzo uniwersalnym produktem, który może mieć naprawdę wiele zastosowań. Nawet może występować ona w wielu różnych typach, gdyż istnieje ich bardzo dużo, a sam wybór wcale nie jest taki łatwy, ponieważ wszystkie typy czekolady różnią się od siebie mniej lub bardziej kolorem oraz przede wszystkim smakiem. Jeśli chodzi o najbardziej popularne typy czekolady, są to takie typy jak: czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna oraz biała czekolada.